Nie jesteś jedynym, który lubi smaczne owoce, chrupiące warzywa i pożywne ziarna, szkodniki również próbują pożreć światowe zasoby żywności.

Dlatego potrzebujemy różnych środków ochrony roślin. Niektórzy uważają, że rolnicy po prostu stosują chemikalia do swoich upraw w celu zwalczania szkodników, ale tak nie jest. W rzeczywistości przemysł rolny wspiera rolników w stosowaniu zintegrowanego zarządzania szkodnikami (IPM) – praktyki polegającej na stosowaniu szerokiej gamy narzędzi i technik zarządzania szkodnikami. Herbicydy kontrolują wzrost szerokiej gamy roślin, zarówno chwastów, jak i upraw, a związki tego typu można stosować jako alternatywę dla orki. Herbicyd zabija nawet rośliny wieloletnie, ponieważ może przenosić się z liścia, gdzie spadają krople oprysku, do korzenia. Związek jest bezpieczny dla środowiska, ponieważ wiąże się z glebą i szybko ulega degradacji.

Herbicydy pomagają zmniejszyć potrzebę częstej uprawy roli, oszczędzając glebę i paliwo ciągnika.

Ręczne wycinanie chwastów, kolejna alternatywa dla uprawy roli, jest zbyt drogie, ponieważ jest bardzo pracochłonne. Chemiczne środki ochrony roślin, zwane powszechnie pestycydami lub produktami agrochemicznymi, odgrywają istotną rolę w zwalczaniu szkodników i chorób zagrażających naszemu zaopatrzeniu w żywność. Oszacowano, że bez fungicydów plony większości owoców i warzyw spadłyby o 50-90 procent. Ponadto pestycydy zmniejszają ekspozycję na żywność zanieczyszczoną szkodliwymi mikroorganizmami i naturalnie występującymi toksynami, zapobiegając chorobom związanym z jedzeniem takich pokarmów. Ważne jest również, aby stosować herbicydy do ochrony upraw przed szkodliwym działaniem chwastów. Niezależnie od tego, czy produkuje się je organicznie, czy konwencjonalnie, dobrym pomysłem jest mycie wszystkich owoców i warzyw, ponieważ pozostałości pestycydów mogą pochodzić ze źródeł syntetycznych lub naturalnych. Dowody naukowe wskazują, że żywność ekologiczna nie jest bezpieczniejsza ani zdrowsza niż żywność konwencjonalna.