Jak zwalczyć niedobory witaminowe raz na zawsze

Jak zwalczyć niedobory witaminowe raz na zawsze

Witaminy odgrywają w naszym organizmie szczególną rolę, ale nie mogą być wyprodukowane wewnętrznie przez komórki organizmu w procesach metabolicznych – muszą być dostarczone z zewnątrz. Ich jakość i stężenie ma niebagatelny wpływ na niemal każdy proces życiowy w ludzkim ciele.

Witaminy – jak uzupełnić ich niedobór w diecie

Za dostarczanie witamin do organizmu człowieka najlepiej, aby odpowiadała zbilansowana dieta. Nie zawsze jest jednak możliwe, aby dostarczyć wszystkie niezbędne mikroelementy i witaminy w oparciu o żywność występującą naturalnie w naszym otoczeniu. Oczywiście w dobie globalizacji ludzie mieszkający w dużych miastach i zarabiający przynajmniej średnie wynagrodzenie, mogą pozwolić sobie na zakup warzyw, owoców, przetworów spożywczych, przypraw czy nawet rodzajów mięsa, które normalnie byłyby niespotykane w naszej długości lub szerokości geograficznej.

W momencie, kiedy pokarmy wchodzące w skład codziennego jadłospisu, stają się zróżnicowane i na przestrzeni kolejnych tygodni gotowania sięga się chociażby po sezonowe dodatki, czyli warzywa i owoce aktualnie kwitnące, świeże i pełne smaku oraz właściwości odżywczych. Samo zróżnicowanie dodatków na talerzu sprawia, że witaminy są dostarczane w odpowiednim stężeniu do organizmu i następnie mogą wspierać ciało we wszystkich działaniach zarówno na poziomie komórkowym, jak i tkankowym.

Świeża żywność czy suplementacja – co gwarantuje więcej witamin

Ilość firm farmaceutycznych oferujących własne witaminy oraz różnego rodzaju suplementy witaminowe zapewniające w teorii niezbędną codzienną dawkę mikroelementów – jest pokaźna. Dlatego wybranie suplementu witaminowego diety może wcale nie być takim łatwym wyborem – warto przed jego podjęciem sprawdzić nie tylko renomę i jakość samego producenta. Skład ilościowy danego suplementu czy preparatu medycznego mówi wiele o jego założeniach, ale w przypadku większości lekarstw i suplementów same stężenia i ilości poszczególnych składników czynnych mikstury to tylko jedna z informacji.

Dla użytkownika, klienta czy pacjenta sięgającego po takie rozwiązania równie ważna powinna być czystość chemiczna produktu końcowego. Jeśli produkt jest w pełni syntetyczny, wtedy problemem może być jego wchłanianie i wykorzystanie bezpośrednio przez metabolizm komórkowy, natomiast jeśli jest ekologiczny czy chociaż w części naturalny – musi być maksymalnie kontrolowany w procesie hodowli, zbioru i procesu obróbki.

Jak tłuszcz pomaga wchłaniać witaminy

Nie wszystkie warzywa i owoce mają te same witaminy, dlatego warto zapoznać się z podstawowymi informacjami na temat tego, które z popularnych w Polsce, ogólnodostępnych i naturalnie smacznych warzyw i owoców ma najlepsze wyniki, jeśli chodzi o jakość, stężenie i przyswajalność tych mikroelementów. Witaminy w większości przypadków podlegają bardzo skutecznej absorbcji, ale w przypadku niektórych grup wchłanianie i późniejsze metabolizowanie witamin odbywa się zdecydowanie skuteczniej w towarzystwie tłuszczu. Posiłki, w których w nieznacznym stopniu występuje tłuszcz, przeważnie pozwalają na wchłonięcie się witamin w większym stopniu.