Torty z mody nie wychodzą. Torty angielskie szturmem zdobywają palmę pierwszeństwa w cukiernictwie.

Czym się różni styl angielski od zdobnictwa stosowanego dotychczas w Polsce?

Przede wszystkim materiałem, którego do zdobienia się używa. Całe pokolenia naszych mam, babci i cukierników dekorowały torty masłem utartym z cukrem lub bitą śmietaną, z których najzdolniejsze osoby tworzyły róże, fale, rozetki i inne wymyślne kształty.

Styl angielski w cukiernictwie charakteryzuje się wykorzystywaniem cukrowej masy plastycznej, która daje możliwości popuszczenia wodzy fantazji dekoratorskiej.

Tort w stylu angielskim

Jak dekorować torty w stylu angielskimTort angielski jest gładki, to znaczy, że całe ciasto jest równo pokryte gładką masą cukrową, rzadziej marcepanową, na której można układać uformowane  z tej samej masy najwymyślniejsze kwiaty, figurki, wstążki i inne ozdoby.

Trzeba pamiętać o kilku podstawowych zasadach, które sprawią, że dekorowanie tortów stanie się przyjemnością lub wręcz pasją.

  1. Biszkopt – może być dowolny, przekładany dowolną masą lub owocami. Za biszkopt może też posłużyć keks.
  2. Ciasto nie może być pokryte bitą śmietaną lub masą z serka mascarpone. Cukrowa masa plastyczna się rozpuści pod wpływem śmietany. Tort należy dokładnie pokryć cienką warstwą czekolady lub kremem maślanym, by odizolować wilgotne owoce lub inne dodatki od cukru.
  3. Ciasto nie powinny być zbyt mocno nasączone. Nadmiar wilgoci również rozpuszcza cukier.
  4. Pokrywane ciasto powinno być idealnie równe. O ile pod bitą śmietana możemy ukryć różne nierówności, wybrzuszenia lub wgłębienia, o tyle masa cukrowa, którą pokrywamy tort w stylu angielskim wszelkie niedoskonałości uwypukli.
  5. Masa cukrowa nie powinna być zbyt cienka. Przy przenoszeniu na ciasto może się podrzeć lub popękać, również układanie jej na torcie jest bardzo trudne. Na ogół przy cienkiej masie cukrowej tworzą się nieestetyczne falbanki, które trudno uformować.
  6. Cukrowej masy plastycznej nie wolno rozciągać. Masę przenosimy na wałku na tort i dociskamy do ciasta. Resztki masy z dołu tortu warto dociąć z centymetrowym zapasem i dopiero po dokładnym uformowaniu masy na cieście dokładnie poprzycinać.

Tak przygotowany tort można dekorować w dowolny sposób. Masa cukrowa może być kolorowa, wystarczy dodać do niej dowolny barwnik spożywczy. Na idealnie równej powierzchni z masy cukrowej można układać wykonane z masy lub marcepanu kwiaty, girlandy, wstążki, napisy, figurki itp. Do wykrawania ciekawych figur znakomicie nadają się foremki do ciastek i…zręczne palce. Plastyczna masa cukrowa formuje się jak plastelina.

Styl angielski w cukiernictwie to doskonała alternatywa dla tradycyjnego dekorowania ciast bitą śmietaną i masą z kremu mascarpone. Z pewnością na każdym gościu tak udekorowane ciasto zrobi ogromne wrażenie.